Home  
Krantenartikelen  
   
1997-01
1997-02  
1997-03  
1997-04  
1998-01  
1999-01  
2000-01  
2000-02  
2001-01  
2005-01  
2006-01  
2006-02  
2007-01  
2008-01  

SLAG BIJ ANE - 27 juli 1227 

Grote belangstelling voor herdenking Slag bij Ane


ANE - Komkommertijd of echte interesse? In elk geval zorgden zes fotografen, vier journalisten, twee radiostations en één tv-zender er zaterdag voor, dat de 31e herdenking van de Slag bij Ane op een echt mediagebeuren leek. En ook een volle Zaal Bolte in Gramsbergen, waaronder opvallend veel jongeren, en tientallen nieuwsgierigen bij het monument in Ane leverden een andere aanblik op van de jaarlijkse herdenking dan voorgaande keren.

De vereniging 'Herdenking Slag bij Ane', die het treffen van 1227 jaarlijks aan de vergetelheid ontrukt, had een gebruikelijk programma samengesteld: eerst in Zaal Bolte inleidende woorden van voorzitter Johan Seinen, daarna een bijdrage van verhalenvertelster Janna van den Berg, waarna bloemen bij het monument gelegd zouden worden. Maar tot veler verrassing, zelfs tot die van enkele bestuursleden, was er als extra attractie een videopresentatie te bewonderen van het in Drenthe wonende kunstenaarsduo Jan de Wilde en Hetty Steijger. Op vier tv-schermen was hun visie te zien op het Vechtdal rond Gramsbergen en Ane. De beelden van de Vecht, de bewoners, de natuur en historische activiteiten werden door Jan de Wilde live met saxofoonklanken ondersteund, terwijl hij ondertussen met de afstandsbediening het geluid van de tv's regelde. Het betrof slechts een kwart van het hele project. Over een maand wordt op de deel van de boerderij van Habers in Ane een videowand van zestien toestellen opgesteld, waar één of twee keer per dag een 3-uur durende voorstelling te zien is. Ruim een jaar is het tweetal bezig met de voorbereidingen van hun project, dat deel uitmaakt van de kunstroute in het Vechtdal, die van 23 augustus tot 5 oktober te zien is van Dalfsen tot Nordhorn.

Ridders
Dat de herdenking dit jaar zoveel belangstellenden trok, had misschien ook te maken met de aangekondigde aanwezigheid van twee nazaten van de middeleeuwse vechtersbazen: baron Van Isselmuden namens de bisschop van Utrecht en baron Van Coeverden namens de Drenten. Beiden zouden te paard en in vol ornaat bij het monument verschijnen, zo was gesuggereerd. Tot teleurstelling van de nieuwsgierigen arriveerden ze echter niet op, maar achter het paard. Omdat volgens voorzitter Seinen niemand bereid was geweest zijn of haar paard af te staan aan de ridders, was hulp aan menvereniging HARP gevraagd. Het resultaat was dat twee koetsiers, in pak gekleed en met bolhoed getooid, de verbroederde vijanden-van-weleer in een Oostenrijkse jachtkoets van Zaal Bolte naar het monument in Ane vervoerden, alsof ze deel uitmaakten van een bruidsstoet. Eenmaal bij het monument aangekomen werd de koets bestormd door fotografen, die zelfs op en in het rijtuig klommen, om plaatjes van de hevig transpirerende ridders in hun warme pakken te maken. Vervolgens werden door de beide baronnen bloemen bij het monument gelegd, geflankeerd door vlaggen in de Nedersaksische kleuren rood en wit. De vlaggen waren trouwens nieuw. Een dochter en kleindochter van de - inmiddels overleden - grote inspirator van de herdenkingen, Dieks Makkinga uit Ommen, hadden verse exemplaren gemaakt en die aan de vereniging aangeboden.

Wichelroede
Tijdens de bijeenkomst in Zaal Bolte, voorafgaand aan de bloemlegging, vertelde voorzitter Johan Seinen dat zijn vereniging dit jaar niet de jaarlijkse busreis maakt naar een plek, die op een of andere manier iets te maken zou kunnen hebben met de geschiedenis rond de Slag bij Ane. In plaats daarvan wordt er gespaard om volgend jaar een wat uitgebreidere trip te maken naar de Duitse plaats Altenesch, waar in de 13e eeuw een soortgelijke slag heeft plaatsgevonden. Voor volgend jaar zijn er ook al ideeën om van de 32e herdenking iets bijzonders te maken. Twee wichelroedelopers hebben namelijk beweerd dat zij met hun attributen de exacte plek hebben weten te vinden, waar zich de strijd in 1227 heeft afgespeeld en waar het klooster heeft gestaan, dat de Drenten als straf voor hun 'moordpartij' moesten bouwen. Door nog te zorgen voor bijvoorbeeld een paragnost die de oude 'bloedstromen' zou moeten zien, is het programma voor komend jaar al zo'n beetje gevuld. Belangstelling van de media lijkt verzekerd.

De Sallander – 30 juli 1997