Breda 
29/1/14, 13:00

Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Dat gaat naar..... 
19/1/14, 15:21

Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Anti-Kriegstag Nordhorn 2013 
5/1/14, 17:36
1 September is in Duitsland Ant-Kriegstag. In Nordhorn is die dag extra aandacht besteed aan de dwangarbeiders die in Duitsland te werk werden gesteld. Die dwangarbeiders waren onder meer afkomstig uit de Nederlandse grensstreek.
Foto's van de bijeenkomst zijn te zien door op de afbeelding hiernaast te klikken.

Het bijbehorende verhaal is hier te vinden.

Informatie over de Zwarte Tuin leest u hier.

Duo Niet In Het Zwart 
5/1/14, 16:49
Optreden van Duo NIHZ tijdens de Ant-kriegstag op 1 september 2013 in Nordhorn.De olde hut - Serge Epskamp 
5/1/14, 16:25
Optreden tijdens Zunnewendefestival 2013 op Landgoed Schuilenburg bij Hellendoorn.Carbidschieten in Lutten 
1/1/14, 23:42

Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Twee kerstgedichtjes 
24/12/13, 00:19


In 1990 is naar aanleiding van een schrijfwedstrijd van dialectkring De Vechtstreek uit Hardenberg een boekje uitgegeven met inzendingen voor die wedstrijd. Piet Abbringh, presentator van het programma Regiotaal van Radio Oost, heeft enkele deelnemers opgezocht voor een bijdrage. Hij was onder meer op bezoek bij Lammie de Wilde-Knol uit Beerzerveld.
Vakantie in de Vlaamse Ardennen 
6/8/13, 16:38
Ongeveer 30 bij 20 kilometer, groter is de streek die men Vlaamse Ardennen noemt niet. Het is een heuvelachtige streek in het zuiden van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. De grotere plaatsen in het gebied zijn Oudenaarde, Zottegem, Geraardsbergen en Ronse.
De streek is een officieel erkend Regionaal Landschap en vormt volgens Wikipedia een bekende toeristische regio, maar daar was eind juli – begin augustus 2013 weinig van te merken.

De Vlaamse Ardennen liggen aardig centraal voor bezoeken aan Brussel, Gent en WO1-stad Ieper, er zijn veel fiets- en wandelroutes, je treft er authentieke wielercafés waar ze regionale bieren tappen en er zijn volop bakkers die de beroemde mattentaart bakken. Naar Vlaamse frieten moet je wat langer zoeken, de friterieën zoals je die overal langs de wegen in Wallonië ziet bestaan niet. Of ze zijn erg goed verstopt.

Het is een gebied met middeleeuwse kerken, cryptes met relieken van heiligen, een eigen museum voor de Ronde van Vlaanderen, een station dat steen voor steen is afgebroken in Brugge, weer opgebouwd is in Ronse maar per ongeluk achterstevoren is geplaatst, het is de streek waar Margaretha van Parma is geboren en waar het kasteel van de graaf van Egmont is te vinden, de edelman die na de Beeldenstorm werd onthoofd in Brussel, terwijl zijn maatje Willem van Oranje op het nippertje de dans ontsprong.

Het is ook het gebied met de protestantse enclave Korsele in een zee van katholicisme, de enige plaats in Vlaanderen waar het protestantisme sinds de Reformatie ononderbroken aanwezig is geweest. En de enige protestantse gemeente met een eigen kerk èn een eigen begraafplaats, dankzij een gift van Koning Willem 1. (Jullie koning, zei de laatste - Belgische - koster in Korsele, maar hij was toch ook 15 jaar koning van de Belgen). De afstammelingen van de bosgeuzen vormen nu nog maar een kleine kudde, bijna allemaal Blommaert geheten of op zijn minst aan de Blommaerts gelieerd. (www.geuzenhoek.be).

Een goede uitvalsbasis voor dit alles was de vierkantshoeve Molenzicht in Horebeke (www.vierkantshoevemolenzicht.be), met uitzicht op de gerestaureerde Tissenhovemolen en Vinkemolen, vandaar de naam. In de gerestaureerde 18e eeuwse boerderij van Paul en Nicole De Temmerman-Van Merhaeghe is een goed uitgeruste vakantiewoning gerealiseerd op de eerste verdieping. Er volgen er waarschijnlijk nog meer, want de hoeve is er groot genoeg voor. "Wij verzekeren u een warm onthaal", schreven de eigenaars op hun website, en dat klopte helemaal.


Klik op de foto's voor meer afbeeldingen.


Stadswandeling Osnabrück 
15/6/13, 23:17
Woensdag 12 juni 2013: met NS Hi Speed van Hardenberg via Mariënberg, Almelo, Hengelo, Bad Bentheim, Rheine naar Osnabrück.

In Osnabrück een stadswandeling gemaakt langs de kopie van het laatgotisch stadhuis, Sankt Marien, Hegertor, het Felix Nussbaumhaus (met ‘s werelds grootste verzameling van de in Osnabrück geboren en in 1944 in Auschwitz omgebrachte joodse schilder), de Dominikanerkerk, de wasvrouwbronnen en via de Heksengang naar de Dom (de Sankt Peter, een romaanse pilaarbasiliek die gebouwd is tussen 1218 en 1277). Tegenover het station (uit 1895) verkopen ze glazen Bitburger en in het station Pfeffersteak.

Overigens verkopen ze in Osnabrück wel meer want de stad telt veel grote winkelstraten en –pleinen, waar tot nu toe bijna geen pand leeg stond.

Klik hier voor een flyer.

Drents erfgoed weer toegankelijk 
19/5/13, 16:09
Café Perkaan in het Drentse dorp Wezup is weer in bedrijf. In januari 2013 ging de zaak voor de zoveelste keer op de fles. Eigenaar Theo Schipper heeft 16 mei dit oudste huiskamercafé van Drenthe zelf maar weer geopend. Tijdelijk, want hij zoekt nog een huurder.

De historische boerderij van Hendrik Perkaan, gebouwd in 1856, was ruim 40 jaar geleden betrokken bij een heuse dorpsrel. Dat was toen de laatste Perkaan die het café bestierde, Willem Perkaan, Cuby & The Blizzards op bezoek kreeg. In het café zou een fotosessie worden gehouden voor de hoes van de lp Appleknockers Flophouse, maar de aanwezigheid van een stripteasedanseres kon niet door de beugel en burgemeester Greebe van Zweeloo verbood de publicatie van de foto's.

De naam van café Perkaan was meteen gevestigd, maar door de wisseling van uitbaters na de dood van Willem Perkaan in 1980 liep de klandizie sterk terug. Eind 20e eeuw stond het café zelfs enkele jaren leeg. Theo Schippers wil daar nu verandering in brengen en hij heeft de oude tafels, de deuren van de bedstee, het kabinet en de antieke toog flink afgestoft, in de hoop dat Perkaan weer net zo'n levendige zaak wordt als in de jaren '60.

De website van het café is hier te vinden.
Klik hier voor een filmpje van Cuby en Perkaan.

Zwarte Gat 
10/5/13, 00:02
In het voormalige veengebied ten zuidoosten van Zuidwolde ligt het Zwarte Gat. Uit dit gat werd vroeger turf voor de kachel gewonnen door de boeren uit de omgeving. Het achterblijvende veenwater was vroeger intens donker van kleur. Hieraan dankt dit reservaat zijn naam.

Zo’n honderd jaar geleden vond er in dit toen nog uitgestrekte heide- en veengebied een macabere gebeurtenis plaats. Een dienstmeid, genaamd Mina Kroes uit Zuidwolde, werd hier, terwijl ze onderweg was naar haar ouders in de Tippe, beroofd en vermoord. De plaats van de misdaad, ten oosten van de Vogelzangse Wijk, is gemarkeerd met een eenvoudige veldkei.

Het Drents Landschap heeft een gemarkeerde wandelroute uitgezet.

Vrijheid spreek je af 
6/5/13, 21:14
HARDENBERG - De dodenherdenking van 4 mei is in Hardenberg voor de laatste keer gehouden op de rotonde in de Bruchterweg.

Volgend jaar, zo is de bedoeling, wordt de plechtigheid verplaatst naar de nieuwe plek van het oorlogsmonument van Kees Verkade, het nog aan te leggen park bij De Spinde.

Naast de krans- en bloemlegging was er zaterdag tijd ingeruimd voor het zingen van het Wilhelmus, het spelen van The Last Post door KNA-trompetist Rick Huisken en een toespraak door burgemeester Peter Snijders. In die toespraak was ook het gedicht verwerkt dat Roos Reinartz uitsprak bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam.

Een video van de 29 afbeeldingen is hier te vinden.

De Sovjet Mythe in Assen 
20/3/13, 19:38

Klik op de afbeelding voor meer foto's.

In het Drents Museum in Assen is tot begin maart een selectie kunstwerken getoond uit grofweg de Stalinperiode van de Sovjet-Unie (1932-1960). De schilderijen zijn gewoonlijk te zien in het State Russian Museum in Sint Petersburg.

Hun omvang is in de meeste gevallen zeer groot, omdat ze voor grote publieke ruimtes bestemd waren, zoals fabrieken, kantoren, kazernes en overheidsgebouwen. De kunstwerken waren vooral bedoeld als propagandamiddel, om te laten zien hoe de leiders van de Sovjet-Unie een wereld hebben geschapen waar vrede en voorspoed heersen.

Spectaculaire slipjacht 
3/3/13, 13:52
HARDENBERG - Voor het eerst in 30 jaar is in Hardenberg weer een slipjacht gehouden. Tot verdriet van de plaatselijke afdeling van GroenLinks, die schade aan de natuur vreesde, maar tot plezier van vele honderden paardenfans en liefhebbers van spectaculaire beelden.

Want spectaculair was het zeker. Tientallen ruiters die achter een meute van zo’n 30 honden aangingen, door weilanden reden en over sloten sprongen, in een poging een kunstmatig vossenspoor te volgen. Het heeft de organiserende vereniging De Sallandruiters een half jaar voorbereiding gekost om een route te maken die flora en fauna zoveel mogelijk zou ontzien, om tientallen vrijwilligers op de been te krijgen en grondeigenaars bereid te vinden om over hun graslanden en kale akkers te rijden.

Leden van De Sallandruiters gaan ter compensatie van de geringe verstoring in het najaar een deel van de ruiterroute door de boswachterij Hardenberg opknappen. Dan kan waarschijnlijk ook alvast een nieuwe route worden bekeken, want de datum voor de slipjacht 2014 staat met potlood al in de agenda’s vermeld.

Snertwief 2013 komt uit Vroomshoop 
10/2/13, 21:23
DEN HAM – Renata Gerrits-Oldeman uit Vroomshoop is zaterdag 9 februari uitgeroepen tot Snertwief 2013 waarmee ze de opvolgster is van Hennie Blekkenhorst uit Den Ham, die de titel in 2010 in de wacht sleepte. Renata had volgens een vijfkoppige jury de lekkerste snert gemaakt tijdens een wedstrijd in kookstudio Het Lachende Paerd aan de Geerdijk.

De wedstrijd was dit keer om het Open kampioenschap van Twenterand, want er waren ook deelnemers van buiten de gemeentegrens. De soep van de acht hobbykoks - vijf dames en drie heren – werd onder meer beoordeeld op geur, smaak, temperatuur en presentatie. Opsmuk werd niet echt gewaardeerd. “Erwtensoep hoort zonder frutsels gemaakt te worden, echt traditioneel”, vonden de juryleden, waaronder twee wethouders en een medewerker van omroep Hoi-fm uit Nijverdal. Die laatste was met twee deelnemers gestrikt toen Raymond en Jolande ten Broeke van Het Lachende Paerd ter promotie van de wedstrijd in de omroepstudio waren uitgenodigd.

Elke kok zou ongeveer 5 liter soep maken, maar de meesten hadden bijna het dubbele bereid. Al die liters snert werden na de wedstrijd verkocht aan soepliefhebbers, ter bestrijding van de onkosten.

Cantus Consort - St. Willibrorduskerk Vilsteren 
13/1/13, 23:11

Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Provincie wil plaatsing van windmolens afdwingen 
12/1/13, 14:32
HARDENBERG – De gemeente Ommen wijst haar burgers in een persbericht op de mogelijkheid om in actie te komen tegen het plaatsen van windmolens. Er ligt een aanvraag uit maart 2011 van de Initiatiefgroep Windenergie Verlengde Zestiende Wijk om windmolens te mogen plaatsen op het grondgebied van Hardenberg (Dedemsvaart-Zuid) en van Ommen (de Driehoek). De raad van Hardenberg heeft al eerder aangegeven initiatieven voor het plaatsen van windmolens (of eigenlijk: windturbines) in dit gebied te steunen, vandaar dat B&W deze aanvraag willen honoreren. Ommen was, is en blijft tegen. Toch is de kans groot dat er in totaal 10 windmolens komen, 5 in Ommen en 5 in Hardenberg, want dankzij de Crisis- en Herstelwet mag de provincie Overijssel ingrijpen en die doet dat ook, ten nadele van Ommen. De gemeente mag niet in beroep gaan tegen het plan van de provincie maar omwonenden wel, zo heeft Ommen laten uitzoeken. Volgens deze gemeente zijn er voor de burgers nog diverse mogelijkheden om op de plannen te reageren.

De gemeenteraad van Hardenberg reageert in februari op de plannen van B&W, Provinciale Staten mogen zich in maart over het voorstel van Gedeputeerde Staten van Overijssel uitspreken. Als alle procedures achter de rug zijn kan naar verwachting in de 2e helft van 2014 de eerste spade in de grond.

Losser wint Zilveren Hoorn 
1/1/13, 17:01
HOGE HEXEL - Bij de Tolplas in Hoge Hexel, nog net binnen de gemeentegrenzen van Wierden, heeft zondag 30 december de strijd plaatsgevonden om de Zilveren Hoorn. Dat is sinds 1954 de hoofdprijs voor de Twentse buurtschap die het best op de midwinterhoorn kan blazen. Losser-dorp ging met de eer strijken, dat wil zeggen dat de drie blazers uit Losser het best presteerden van de 28 deelnemende buurtschappen op de onderdelen sterkte, klank en melodie.

Individuele winnaar, voor de 5e keer alweer, werd Edwin Steggink uit Enschede. “"Het is een combinatie van lipspanning, longinhoud en je moet er een bepaald gevoel voor hebben", vertelde Steggink. En volgens de jury beschikte hij van de 82 deelnemers het meest over die eigenschappen.

De wedstrijd bij De Tolplas was georganiseerd door de blaasgroep De Stouwe Bloazers uit Wierden. “Wij hebben aangeboden de wedstrijd in Wierden te organiseren”, vertelde Tonnie Kroeze van de Stouwe Bloazers. “Het kampioenschap is altijd in tukkerlaand, in Noordoost-Twente, en wij vonden dat wij nu maar eens aan de beurt moesten zijn. En wij hebben er met De Tolplas een goede locatie voor.”

Serious Request 2012 
22/12/12, 11:40

Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Oldenzaal in Kerstsfeer 
17/12/12, 23:50

Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Neuenhaus herdenkt Kristallnacht 
10/11/12, 00:49
In Duitsland wordt sinds een paar jaar geprobeerd de term Reichskristallnacht te veranderen in Pogromnacht. Beide termen slaan op de vernieling van joodse huizen, winkels en synagogen in de nacht van 9 op 10 november 1938 door de nazipartij van Hitler. De term Kristallnacht moet weg omdat het een woord is uit de nazitaal, zoals zoveel woorden die beginnen met Reichs. Er zijn echter ook Duitsers, waaronder pastors uit de hoek van de christelijk-joodse samenwerking, die zeggen dat in grote delen van de wereld het woord Kristallnacht is ingeburgerd, het is net zo’n woord als Endlösung en Blitzkrieg en daarom kan het beter blijven. Buur-krant Grafschafter Nachrichten heeft het voor het laatst over de Kristallnacht gehad in 2002. Sindsdien houdt de krant het in zo’n 60 artikelen op Pogromnacht.

De laatste keer was 10 november 2012, toen bericht werd over de herdenking in Neuenhaus. Bij de plaquette aan een muur in de Klinkhamerstrasse is vrijdagavond een krans gelegd door Johann Arends van de Samtgemeinde Neuenhaus (“de beroepsburgemeester”) en Paul Mokry van de gemeente Stad Neuenhaus (“de vrijwillige burgemeester”). Zij deden dat in gezelschap van leerlingen van het Lise-Meitner-Gymnasium en een twintigtal inwoners van Neuenhaus. Daarvoor had historicus Andreas Pflock in het oude gemeentehuis een lezing gehouden over de deportaties van Nederlandse joden en de rol van Kamp Westerbork.


Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Protestmars stakers Calduran 
29/10/12, 21:34
KLOOSTERHAAR – De ontslagvergoeding is te laag, er moet geld voor scholing komen en de directie moet een terugkeergarantie afgeven. Dat zijn enkele van de eisen die vakbond FNV stelt aan de directie van kalkzandsteenfabriek Calduran. De bond doet dat namens de werknemers die binnenkort ontslagen worden. Calduran heeft vestigingen in Kloosterhaar (de vroegere Ankerfabriek), Harderwijk en Hoogersmilde. Er werken nu nog 260 personeelsleden, maar 35 daarvan moeten vertrekken, waarvan 9 in Kloosterhaar. Drie jaar geleden zijn in dit dorp ook al 55 personeelsleden ontslagen.

Omdat de directie van Calduran geen gehoor heeft gegeven aan het ultimatum van de FNV om met een beter sociaal plan te komen is een 48-uurs staking uitgeroepen. De staking is maandagmorgen om 6.00 uur begonnen met acties bij de fabriekspoort in Kloosterhaar. Met een vuurkorf en veel koffie hebben de stakers zich geprobeerd warm te houden tijdens de poortactie. De Kloosterhaarders werden daarbij even later gesteund door werknemers uit Hoogersmilde, die met een bus waren gekomen om samen met hun collega's een protestmars te houden. Na de wandeling over de Verlengde Broekdijk, die ze de Mars voor Respect en een Sociaal Plan hadden genoemd, werd in café ’t Olde Jagershuus het vervolg van de stakingsactie besproken. Voor de tweede stakingsdag zijn acties in Harderwijk gepland.


Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Illegale Vecht 
22/10/12, 17:30
Je hebt de 'gewone' Vecht, die van Darfeld in Duitsland naar het Zwarte Water bij Zwolle stroomt, maar er is ook een Illegale Vecht. Dat is een kunstproject van Till Krause van de Galerie für Landschaftskunst in Hamburg. Her en der bij bruggen over de Vecht zijn bordjes aangebracht met daarop het adres van de website van het project. Om de illegale Vecht werkelijkheid te laten worden is 42.000 euro beschikbaar. Projecten die dit mogelijk maken komen in aanmerking voor subsidie.


Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Insecten eten: de normaalste zaak van de wereld 
22/10/12, 17:13
De speculaasjes van bakker Slatman uit Ane zijn in trek. Niets bijzonders, behalve als je bedenkt dat er buffalowormen in zijn verwerkt. Even voor de duidelijkheid: dat doet Slatman niet dagelijks, maar alleen dinsdag 16 oktober tijdens Wereldvoedseldag, in opdracht van Natuur en Milieu Overijssel. De koekjes zijn op de grotere stations in Overijssel uitgedeeld, in Hardenberg door Miriam Gerrits, Wendy Kleis en stagiair Brian Lamberink van natuurcentrum De Koppel. Ze zouden tussen 7.00 en 9.00 uur aanwezig zijn maar drie kwartier voor het eindsignaal waren de 150 koekjes al op.

De koekjes werden uitgedeeld met een boodschap. In veel landen is het gewoon insecten te eten, maar niet in Nederland. “Insecten zijn wel een duurzame en efficiënte bron van eiwitten. Voor de productie van dierlijke eiwitten door de kweek van insecten heb je veel minder grond nodig dan voor de vleesproductie zoals wij die kennen. Voor de productie van 1 kilo krekels heb je 2,1 kilo voer nodig, voor de productie van 1 kilo rundvlees 25 kilo. Dat is een groot verschil. Het vreemde is dat veel mensen geen moeite hebben met het eten van garnalen of mosselen, maar dat een sprinkhaan toch ‘andere koek’ blijkt. Het is echter gewoon een kwestie van even wennen”, meent Miriam Gerrits.Stenen om met je hoofd over te struikelen 
22/10/12, 17:03
“Een mens is pas vergeten, als zijn naam is vergeten”, meent kunstenaar Gunter Demnig uit Keulen. Hardenberg is de zoveelste plaats in Nederland waar hij Stolpersteine (struikelstenen) heeft geplaatst, stenen in het wegdek met een messing plaatje die herinneren aan mensen die in de nazitijd van 1933 tot 1945 zijn vervolgd. De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Maandag 15 oktober heeft hij onder grote belangstelling van organisatoren, genodigden en vooral schoolkinderen 36 stuks in Hardenberg-centrum geplaatst.

Na een bijeenkomst in het gemeentehuis waarbij vertegenwoordigers van de stichting Struikelstenen Hardenberg en de Historische Vereniging uitleg gaven over het project en de actie om geld in te zamelen voor het plaatsen van de stenen, liep het gezelschap naar de hoek Fortuinstraat-Voorstraat waar de eerste stenen werden gelegd ter nagedachtenis aan de joodse familie De Bruin.
Nadat Demnig de stenen had aangebracht werden lichtjes geplaatst die waren gemaakt door leerlingen van De Hoeksteen en witte rozen op de stenen geplaatst door leerlingen van basisscholen De Kern en De Kastanjehof. Vervolgens werden nog 30 stenen aangebracht in de Voorstraat, de Markt, de prinses Julianastraat, de Stationsstraat en de Gramsbergerweg.


Klik op de afbeelding voor meer foto's.


Volgende