Rondje Valthe 
5/8/12, 00:17
Van Valthe naar Exloo en via Odoorn weer naar Valthe. Met onderweg hunebedden, grafheuvels, het veenkoloniale goud, het Schapenpark met paarden, schapen en het beeld Ode aan de zon van Bretons graniet. En een hennepveld. Niet bestemd voor hasj of marihuana maar voor fabrieken in Oude Pekela waar de plant wordt verwerkt tot strooisel voor dieren.


Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Pasar in Steenwijk 
1/8/12, 22:04
Ommen had er vorig jaar een, en Hardenberg zou dit jaar aan de beurt zijn, maar de Markt bleef half mei leeg, terwijl het plein vol had moeten staan met kraampjes waar je saté en loempia’s kon kopen, waar gebatikte stoffen werden aangeboden en waar een medium jou in contact kon brengen met geesten elders. De Pasar Malam ging echter niet door, want voor een goede pasar heb je minimaal 60 kraampjes nodig en minstens tien restaurants, terwijl er zich maar 25 hadden aangemeld, vertelde de organisator.

Voor het Tempo Doeloe-gevoel in de regio moest je daarom begin augustus afreizen naar Steenwijk. Zang, dans, kettingen en kralen, bakbananen en spekkoek, het was er allemaal. En omdat de kerktoren van de Sint Clemenskerk ook beklommen mocht worden (voor het tarten van je in de loop der jaren ontstane hoogtevrees moest ook nog eens 2 euro worden betaald) had je na 226 treden een aardig uitzicht op de pasar van boven.

Eigenlijk mocht de markt in Steenwijk geen Pasar Malam worden genoemd, want het was geen avondmarkt. En dus deden de Steenwijkers dat ook niet, maar noemden ze de festiviteiten Pasar Istimewa, oftewel een bijzondere markt. En dat was het.

Kunstwerk in centrale hal gemeentehuis 
31/7/12, 21:09
Als woensdag 10 oktober het nieuwe gemeentehuis van Hardenberg officieel wordt geopend, kunnen bezoekers voor het eerst het kunstwerk in de centrale hal bewonderen.

De van oorsprong Zeeuwse kunstenares Maartje Korstanje heeft een boom gemaakt van gecoat karton met daarin 29 vogelnestjes van brons, naar voorbeelden die in de gemeente Hardenberg zijn gevonden. De nestjes staan symbool voor de 29 kernen die de gemeente telt. Het kunstwerk is zes meter hoog en komt aan stalen kabels te hangen.

Begin dit jaar hebben vijf kunstenaars hun visie gepresenteerd voor een kunstwerk in het nieuwe gemeentehuis. Uiteindelijk heeft de commissie Kunst, bestaande uit B&W, inwoners en vertegenwoordigers van de gemeenteraad en het bedrijfsleven, gekozen voor het idee van Maartje.Likje verf voor Sint Stephanus 
17/7/12, 10:20
De buitenkant van het museum aan de Voorstraat in Hardenberg (dat tegenwoordig de naam 't Stadhuus draagt) is de afgelopen weken door een professioneel bedrijf onder handen genomen. Het wapen van de voormalige gemeente Stad Hardenberg (tot 1941) met daarin een hoofdrol voor Sint Stephanus, is door vrijwilligers van het museum van een vers kleurtje voorzien.

Klik op de afbeelding voor een grotere foto.

Brug Hoogenweg 
16/7/12, 15:51
De bouw van de brug in de Hoogenweg over het Overijssels kanaal (Almelo-De Haandrik) nadert zijn einde. In juni werd het hoogste punt bereikt: het wegdek kwam erin en de bovenbouw werd geplaatst. Er resteren nog ongeveer twee maanden voor de afwerking. Rond september moet de bouw gereed zijn, verwacht de provincie Overijssel.

Klik op de afbeelding voor een grotere foto.

Night of the Forest 2012 Sporthal Gramsbergen 
14/7/12, 13:17
GRAMSBERGEN - Een sporthal is geen bos, dat werd vrijdagavond 13 juli nog maar eens weer duidelijk. En dat had niets te maken met sport, spel en bewegen maar meer met geluid. De tweede editie van Night of the Forest in het Gramsberger bosje dreigde vanwege slechte weersomstandigheden net als verleden jaar niet door te gaan. Snel ingrijpen van de organisatie zorgde ervoor dat vrijdagavond toch zo’n 600 bezoekers in de sporthal van Gramsbergen konden luisteren naar onder meer Cresendo, Soli Deo Gloria, Euphonia, Jan Henk Post en shantykoor de Sjompiesingers. Maar hoewel de aankleding een beetje voor een bossfeertje zorgde en net als tijdens de eerste uitvoering in 2010 het bier en de broodjes beenham volop hun weg vonden naar de dorstige kelen en hongerige magen van de toehoorders, bleef toch het gevoel knagen dat er iets ontbrak. Het was de akoestiek, die voor dat gevoel zorgde. Misschien was die in de buitenlucht ook niet geweldig geweest, maar vrijdag werd duidelijk dat een sporthal eigenlijk alleen geschikt is voor harmonieën en fanfares met hun fors geluid. De rest van de uitvoerenden zag het geluid als het ware verdampen in de hal.

Het was wel een goede keus van de organiserende stichting ProGram om het evenement door te laten gaan. Er was door zovelen zoveel tijd in repetities en organisatie gestoken (en de subsidies bleven natuurlijk ook niet eeuwig beschikbaar), dat net als verleden jaar de zaak afgelasten eigenlijk geen optie was. Het slotakkoord maakte duidelijk dat het ook muzikaal een goede keus was. Rond middernacht zorgde een combinatie van Crescendo, SDG, Euphonia en zangeres Marjon Boonstra onder leiding van dirigent Egbert Stroeve voor een sfeervolle afsluiting met nummers van Toto, Michel Fugain en Vicky Sampson, speciaal gearrangeerd door Alfred Willering.


Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Brandweer zonder grenzen 
13/7/12, 19:39
HARDENBERG – Zeventien minuten tijd zit er tussen de uitbraak van een brand en een mogelijke rookvergiftiging, hebben Duitse onderzoeken aangetoond. Het is dan ook wel handig dat de brandweer binnen die tijd een brandhaard kan bereiken. In het Duitse dorpje Laar, vlak over de grens bij Gramsbergen, lukt dat niet. Laar heeft zelf geen brandweer zodat de Samtgemeinde Emlichheim bij brand moet uitrukken. Omdat aan de 17-minuten eis niet kan worden voldaan heeft Emlichheim contact gezocht met de gemeente Hardenberg. Donderdag 12 juli werd een overeenkomst over wederzijdse hulp getekend in een tent bij de grensovergang Poffershut, door burgemeester Daniela Kösters van de Samtgemeinde Emlichheim en burgemeester Peter Snijders van de gemeente Hardenberg.

Het overleg tussen beide gemeenten over de hulpvraag had niet erg lang geduurd, vertelde brandweercommandant Martin Cuperus tijdens de officiële ondertekening: “Bij de brandweer hanteren we hetzelfde motto als een Rotterdams voetbalclub, namelijk geen woorden maar daden”. Burgemeester Peter Snijders van Hardenberg kon dat beamen en ook de Duitse sprekers lieten zich in die trant uit. Zij toonden zich verbaasd dat de samenwerking zonder veel bureaucratisch ‘gedoe’ tot stand was gekomen. De twee gemeenten hebben afgesproken elkaar ‘om niet’ te helpen in geval van brand of andere calamiteiten, wat betekent dat er over en weer geen rekeningen worden gestuurd, zoals goede noabers betaamt.
De brandweer van Gramsbergen zal ingeschakeld worden als er daadwerkelijk brand uitbreekt in Laar. Via de grensovergangen bij de Poffershut en Vilsterborg kan de Gramsberger brandweer namelijk wèl binnen 17 minuten ter plekke zijn.

Na de ondertekening werd op de plek waar de Rondweg (NL) en de Hardenberger Diek (D) elkaar raken gedemonstreerd, hoe de Duitse en Nederlandse korpsen technisch aan elkaar worden gekoppeld: er moet namelijk een speciaal koppelstuk worden gebruikt om de slangen te verbinden. De menselijke koppeling gebeurt binnenkort, wanneer gezamenlijk wordt geoefend. Overigens wordt verwacht dat de hulp niet eeuwigdurend zal zijn. Volgens burgemeester Kösters is het de bedoeling dat Laar ooit zelf een brandweerpost krijgt, maar dan moet de economie meezitten en het aantal vrijwilligers uit Laar fors toenemen.

Poort voor Joodse begraafplaats in Nordhorn 
6/7/12, 19:45
De Joodse begraafplaats in Nordhorn (D) heeft sinds 5 juli 2012 een nieuwe poort. Geïnspireerd door moderne ontwerpen op andere Joodse begraafplaatsen zijn twee zuilen van zandsteen geplaatst met een hekwerk waarop Davidsterren zijn bevestigd. Donderdag is de poort officieel in gebruik genomen.

In Neder-Saksen zijn nog 210 Joodse begraafplaatsen. Onderhoudswezen worden ze genoemd, omdat de gemeenschappen die er zorg voor zouden moeten dragen er niet meer zijn. In Nordhorn zorgt de gemeente voor het onderhoud. Diezelfde gemeente nam het initiatief tot het plaatsen van een nieuwe poort, die mede dankzij een gift van 5000 euro van de Sparkasse gebouwd kon worden.

Op de begraafplaats aan de Bentheimerstraße bevinden zich 62 graven uit eind 19e en begin 20e eeuw, maar er zijn nog maar 36 grafstenen over. De laatste Jood die er is begraven is Salomo de Vries, in 1941, vlak voor de deportatie van zijn familieleden die de vernietigingskampen geen van allen overleefden.

Luttenberg 
1/7/12, 22:28
Rondje Luttenberg met onder meer de Mariagrot en Engeltjes kijken in de Corneliuskerk.

Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Korenbloemen 
17/6/12, 22:54
Op de site van Neerlandstuin.nl staat onder meer het volgende:

Als u wat ouder bent, zult u zich vast nog wel de korenakkers herinneren: afgezoomd door het intense blauw van de korenbloem, vaak vergezeld van de rode papaver. Een kleurrijk schouwspel tegen een achtergrond van het blauw berijpte, op de wind golvende graan. De gewone wilde korenbloem komt steeds sporadischer voor op de Nederlandse akkers.

Hoezo, als u wat ouder bent? De makers van die site zijn blijkbaar niet bekend met het gebied langs de Drentse kant van de Reest, van Den Westerhuis naar Rabbinge. Tussen de gerst en de rogge zie je volop korenbloemen en er zijn zelfs velden met alleen maar bloemen.

Een nutteloze bloem, maar hij geeft de tarwevelden glans, schreef Constantijn Huygens al in 1672:

De bloem is nutteloos in ’t koren en nochtans,
- daar is geen weerleggen aan - zij geeft de tarwe glans.
Is het onkruid, dan is het van het beste, het is vriendelijk, het is fijn,
het is zoet en schadeloos, en “niet min als fenijn” (volstrekt niet giftig).

Hello Sailor 
9/6/12, 00:05
Wat is er aan de hand met het kunstwerk Hello Sailor bij de Vecht in Ane? De scheepsbrug van Jeroen Doorenweerd is onlangs opnieuw geverfd, maar de mogelijkheid om te luisteren naar verhalen over de Vecht is verdwenen.

Vrouwenvoetbal 
8/6/12, 23:02
De start van het 17e Internationaal Vrouwenvoetbaltoernooi in Gramsbergen. De aftrap om exact 16.40 uur op vrijdag 8 juni.

Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Eindexamenfeest 
2/6/12, 23:24
Een foto in Trouw van 2 juni van het eindexamenfeest in Druten. Eerst examen doen en na de laatste test is het bal. Niet voorafgaand aan het examen, zoals dat onder meer in Hardenberg gebeurt, maar erna. Geen laatste schooldag, geen buitenlandse reis, maar een knallend feest als de laatste zweetdruppels zijn gevallen.

Klik op de afbeelding voor een grotere foto.

HHC wint beker district Oost 
19/5/12, 22:27
HARDENBERG - Of de man soms vond dat hij als ‘een wijf’ had gespeeld, vroeg de speler van FC Lieden aan de KNVB-official die hem zaterdag 19 mei na de bekerfinale tegen HHC een medaille had omgehangen. Hij had namelijk het exemplaar gekregen van de verliezende finalist van de eindstrijd bij de dames. “Dit is trouwens niet de enige fout die vandaag is gemaakt”, beet Lienden-manager Peter Hofstede de official toe.

De voormalige spits van ADO Den Haag wond zich nog steeds op over de tweede goal van HHC, zo’n vijf minuten in de verlenging. De Deventer scheidsrechter Derya Serik had hands van Roy Stroeve over het hoofd gezien voordat Hielke Penterman scoorde. De sfeer was al verziekt doordat Serik zijn reputatie waarmaakte dat hij sneller gele kaarten trekt dan Lucky Luke zijn revolver, maar na deze nieuwe fout – HHC kreeg een strafschop tegen na een fopduik van Lienden-speler Fernand en werd eentje onthouden nadat Kenny Kroeze onderuit werd gehaald – waren de rapen gaar.

Nadat de kruitdampen waren opgetrokken bleken speler John van Loenhout en manager Peter Hofstede van zondagtopklasser Lienden met rood van het veld te zijn gestuurd. Hierna kon HHC vrij gemakkelijk uitlopen naar 4-1. Toen Solomon Caulley uit frustratie probeerde HHC-er Gersom Klok ongeveer doormidden te zagen kon ook hij met rood vertrekken, zodat Lienden de wedstrijd met 9 man eindigde. En dat nadat de ploeg de eerste twintig minuten had gedomineerd en verdiend op voorsprong was gekomen. HHC had dit keer echter veerkracht getoond en was uiteindelijk de terechte winnaar.

Zaterdag 2 juni krijgt het bekertoernooi voor de Hardenbergers een vervolg. HHC speelt dan als halve finalist een uitwedstrijd tegen Leonidas (bekerwinnaar district West II) of Kozakken Boys (winnaar district Zuid I).

Fluitekruid Ommerschans 
13/5/12, 20:00
Klik op de afbeelding voor een grotere foto.

Maakt fluitekruid geluid?
Planten leven volgens mij in stilte,
lawaai maken ze zeker niet.
Toch typisch dat je dovenetel,
vaak in de buurt van fluitekruid ziet.

Meiboom in Uelsen 
30/4/12, 23:49
UELSEN - In 1987 is de oude traditie in het Duitse grensdorp Uelsen weer opgepakt om een meiboom bij het gemeentehuis te plaatsen. En sindsdien gebeurt dat ieder jaar. Dat plaatsen doet de leden van de vrijwillige brandweer, die op de avond voor de eerste mei met vereende krachten een metershoge paal met slingers en een boompje in de top bij de ingang van het Rathaus zetten. De brandweerlieden doen dat niet in eenzaamheid, want ze worden begeleid door de muzikanten van de Bürgerschützenverein en gadegeslagen door tientallen dorpsgenoten.

Na het plaatsen van de boom vertrekt het gezelschap naar de achterkant van het gemeentehuis, waar een muziekkoepel staat. Het Uelsener Mannenkoor begroet al sinds 1929 zingend de bloeimaand. De koorleden hebben stoelen op het grasveldje bij de muziekkoepel geplaatst, er wordt tussendoor voor gezorgd dat een dienblad met kleine glaasjes rondgaat om de voornamelijk oudere bezoekers warm te houden of in de stemming te brengen, er zijn gastkoren en een Posaunenchor met nog maar één Posaune (trombone). Een uurtje zingen, musiceren en vruchtenjenever van Heydt drinken en de Wonnemonat kan beginnen.

Gemeentehuis Hardenberg in aanbouw 
18/4/12, 23:30

Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Stabat Mater in Ootmarsum 
10/4/12, 22:19
OOTMARSUM - Tussen het uitrijden naar het Springendal om hout voor het paasvuur te halen en de terugkeer met volgeladen karren, kon zaterdag 7 april in Ootmarsum een concert worden bezocht.

In de Nederlands Hervormde kerk concerteerden de gezusters Josefien en Charlotte Stoppelenburg, begeleid door het Camerata Amsterdam o.l.v. de Ootmarsummer van geboorte Jeroen Weierink.

In het eerste deel werd het Stabat Mater van Antonio Vivaldi uitgevoerd, in het tweede deel het Stabat Mater van Giovanni Battista Pergolesi. Dit beroemde werk verklankt het verdriet van Maria tijdens het lijden en de kruisdood van haar zoon.

Pergolesi kreeg in 1736 de opdracht om het Stabat Mater van Alessandro Scarlatti te vervangen, dat tot dan toe elke Goede Vrijdag in Napels was uitgevoerd.

Communicatie 
10/3/12, 22:54
Bord op een oud kantoorpand in Harlingen.

Klik op de afbeelding voor een grotere foto.

650 jaar Hardenberg knallend van start 
4/3/12, 15:19
HARDENBERG – Aan The Voice of Hardenberg hebben ze zich maar niet gewaagd, de ondernemers, ambtenaren en dienstverleners in Noordoost-Overijssel, maar een playbackshow moest wel gaan. Vrijdag 2 maart is als aftrap van de festiviteiten voor 650 jaar Stad Hardenberg met 11 deelnemende groepen een playbackshow gehouden in theater De Voorveghter. Om de nostalgische sfeer van de jaren ’80 te versterken was Henny Huisman als presentator aanwezig en vormden Jacques d’Ancona, Hennie van der Most en Bulletje de juryleden.

De nieuwe gemeentesecretaris als swingend lid van Captain Jack, een kinderarts die de travestietenrol van Queen-zanger Freddy Mercury met graagte op zich nam, de kleinzoon van bandenman Jan Heuver die een hoofdrol vertolkte tijdens De Zuiderzeeballade en bankiers die Paul Turner van The Voice of Holland deden vergeten toen ze hem playbackten.

Hoe gekker de acts waren, hoe vreemder de jury reageerde. Ook Hennie Huisman speelde zijn rol van presentator-entertainer met verve. Gelet op de manier waarop ze waren uitgedost en hoe ze hun act uitvoerden moeten de deelnemers tijdens de voorbereidingen een fantastische tijd hebben gehad. Hun enthousiasme sloeg vanaf het begin over op de volle zaal. Eigenlijk was iedereen winnaar, maar omdat er toch drie bekers uitgereikt moesten worden werd er door de jury een volgorde bepaald met het Röpcke-Zweers ziekenhuis op de eerste plaats, gevolgd door het Alfa-college en het team Heuver.

Nieuw elan voor kunstraad 
15/1/12, 01:02
HARDENBERG – Veertig jaar lang heeft Hardenberg een Programmaraad Beeldende Kunst gehad, die verantwoordelijk was voor kunstuitleen en kunstexposities. Begin dit jaar is de naam veranderd in HardenbergArt, met een nieuw logo waarin naar voren komt dat kunst een hartzaak is en met de nieuwe website www.hardenbergart.nl. Het was tijd voor een wat krachtiger en modernere naam, vonden de leden van de programmaraad. De eerste expositie onder de nieuwe vlag is zaterdag 14 januari geopend door Wim van der Werff, directiesecretaris van catalogussponsor Cogas.

Die expositie is meteen een bijzondere. In de Kunstsuper aan het Wilhelminaplein is werk bijeengebracht van zes pas afgestuurde beeldende kunstenaars. Zij krijgen de expositie aangeboden als winnaars van de tweejaarlijkse prijs Stroomopwaarts, die wordt uitgereikt aan de meest veelbelovende eindexamenkandidaten van kunstopleiding Artez in Zwolle. Dat Zwolle de thuishaven is van de afgestudeerden en Hardenberg de expositieplaats, is terug te vinden in de naam van de tentoonstelling: vanuit Zwolle gezien ligt Hardenberg namelijk stroomopwaarts. Tot 26 februari zijn de tekeningen, bouwwerken, ruimtelijke objecten, animatiefilms en illustraties te zien in de Kunstsuper.

Driekoningenzingen in Emlichheim 
8/1/12, 21:11
Pakjesavond staat op nummer 1 in de Top 100 van Nederlandse tradities, oliebollen eten op 4, beschuit met muisjes op 7 en Driekoningenzingen op 17.

Opmerkelijk, dat laatste, want in Nederland komt die traditie alleen nog voor in bepaalde delen van Noord-Brabant, met Tilburg als ‘hoofdstad’.

Driekoningen (6 januari) is voornamelijk een katholiek feest, hoewel de katholieke kerk het in 1923 als officiële feestdag heeft afgeschaft. In het katholieke Twente is het onbekend, maar net over de grens wordt er volop aandacht aan besteed. Het Driekoningen- of Sterrenzingen in Nederland werd vroeger gebruikt om geld, eten of snoep op te halen. Aan het eind van de middeleeuwen gingen jongeren in groepjes van drie als de koningen Casper, Melchior en Balthasar langs de deuren. Later werd het een bedelpartij voor volwassenen, maar daarop kwam steeds meer kritiek, zodat het vanaf de 19e eeuw weer een kinderfeest werd. Na de Tweede Wereldoorlog werd het doel veranderd in missie- en ontwikkelingswerk. En dat is in Duitsland nog volop te merken.

Jongeren in de basisschoolleeftijd gaan langs de deuren om te zingen, een gebed uit te spreken of een gedicht op te zeggen. En als de mensen dat willen wordt op de deuren of de deurbalk met gewijd krijt de zegen C+B+M geschreven (Christus Mansionem Benedicat, Christus zege dit huis) met daarbij een jaartal. In 2012 is dat 20*C+B+M*12.

Op de foto's zijn kinderen in het Duitse dorp Emlichheim te zien die zondag 8 januari na de hoogmis eropuit werden gestuurd om geld in te zamelen voor het bevorderen van kinderrechten, met als voorbeeldland Nicaragua.

Zie Sternsinger

Midwinterhoorn (2) 
8/1/12, 01:17
VASSE – Van Eerste Advent tot Driekoningen is in Twente, delen van Drenthe, het Duitse grensgebied en enkele plaatsen in de Achterhoek het geluid te horen van de midwinterhoorn.Het houten instrument produceert zes natuurtonen, die echter pas te horen zijn na flink wat oefenen. Vroeger werd het instrument gebruikt om het licht terug te halen en boze geesten te verjagen, maar daar is later een dimensie aan toegevoegd, namelijk het aankondigen van de geboorde van Christus. Ook werd de hoorn ingezet om katholieken te waarschuwen als de protestantse Drost in aantocht was. Ze mochten namelijk geen missen houden. Via de midwinterhoorn waarschuwden de katholieken elkaar, zodat ze op tijd met de dienst konden stoppen.

Om de traditie van het blazen in ere te houden is aanwas van jongeren nodig. Blijkbaar lukt dat aardig, want woensdag 4 januari kwamen 72 jeugdige blazers t/m 18 jaar bijeen bij de molen van Bels in Vasse om te strijden om het Goldn Heurnke en de Jeroen Heideman Trofee. De eerste is voor groepen van 3 of 4 blazers, de tweede voor de beste individuele prestatie. Nadat om 13.30 het startsein was gegeven werden in vlot tempo de tonen over de molenkolk gestrooid. Tegen schemertijd werd de uitslag bekend gemaakt. Winnaar was de buurtschap Reutum, Vasse eindigde op een half puntje als tweede en de derde prijs was voor Enschede. Erwin Olydam uit Goor mag de Jeroen Heideman Trofee voor een jaartje houden. Hij leverde volgens de jury de beste individuele prestatie.

Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Midwinterhoorn (1) 
5/1/12, 11:51
Strijd om het Goaln Heurnke in Vasse op woensdag 4 januari 2012. Een wedstrijd midwinterhoornblazen voor junioren t/m 18 jaar.Schoenzolen in Veldhausen 
31/12/11, 15:03

Klik op de afbeelding voor meer foto's.

De molenvereniging in het Duitse dorpje Veldhausen bij Neuenhaus zwaait traditiegetrouw het oudejaar uit met eten, drinken en lawaai. Dat laatste is de wat oneerbiedige omschrijving van de tonen die de midwinterhoorn- en jachthoornblazers produceren. In de historische windmolen verkoopt men schoenzolen. Geen echte, maar gebakken van meel en een beetje anijs.

Schoosollen heten ze in het Veldhauser dialect, knieperties aan deze kant van de grens. Vlakbij de molen, in de molenaarswoning, de werkplaats van de smid en het bakhuis worden zaken verkocht als stokvis (naar het schijnt een Grafschafter lekkernij die vooral in december wordt gegeten), steenovenbrood, braadworst, leverworst en glühwein.


Vorige Volgende