Hello Sailor 
9/6/12, 00:05
Wat is er aan de hand met het kunstwerk Hello Sailor bij de Vecht in Ane? De scheepsbrug van Jeroen Doorenweerd is onlangs opnieuw geverfd, maar de mogelijkheid om te luisteren naar verhalen over de Vecht is verdwenen.

Vrouwenvoetbal 
8/6/12, 23:02
De start van het 17e Internationaal Vrouwenvoetbaltoernooi in Gramsbergen. De aftrap om exact 16.40 uur op vrijdag 8 juni.

Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Eindexamenfeest 
2/6/12, 23:24
Een foto in Trouw van 2 juni van het eindexamenfeest in Druten. Eerst examen doen en na de laatste test is het bal. Niet voorafgaand aan het examen, zoals dat onder meer in Hardenberg gebeurt, maar erna. Geen laatste schooldag, geen buitenlandse reis, maar een knallend feest als de laatste zweetdruppels zijn gevallen.

Klik op de afbeelding voor een grotere foto.

HHC wint beker district Oost 
19/5/12, 22:27
HARDENBERG - Of de man soms vond dat hij als ‘een wijf’ had gespeeld, vroeg de speler van FC Lieden aan de KNVB-official die hem zaterdag 19 mei na de bekerfinale tegen HHC een medaille had omgehangen. Hij had namelijk het exemplaar gekregen van de verliezende finalist van de eindstrijd bij de dames. “Dit is trouwens niet de enige fout die vandaag is gemaakt”, beet Lienden-manager Peter Hofstede de official toe.

De voormalige spits van ADO Den Haag wond zich nog steeds op over de tweede goal van HHC, zo’n vijf minuten in de verlenging. De Deventer scheidsrechter Derya Serik had hands van Roy Stroeve over het hoofd gezien voordat Hielke Penterman scoorde. De sfeer was al verziekt doordat Serik zijn reputatie waarmaakte dat hij sneller gele kaarten trekt dan Lucky Luke zijn revolver, maar na deze nieuwe fout – HHC kreeg een strafschop tegen na een fopduik van Lienden-speler Fernand en werd eentje onthouden nadat Kenny Kroeze onderuit werd gehaald – waren de rapen gaar.

Nadat de kruitdampen waren opgetrokken bleken speler John van Loenhout en manager Peter Hofstede van zondagtopklasser Lienden met rood van het veld te zijn gestuurd. Hierna kon HHC vrij gemakkelijk uitlopen naar 4-1. Toen Solomon Caulley uit frustratie probeerde HHC-er Gersom Klok ongeveer doormidden te zagen kon ook hij met rood vertrekken, zodat Lienden de wedstrijd met 9 man eindigde. En dat nadat de ploeg de eerste twintig minuten had gedomineerd en verdiend op voorsprong was gekomen. HHC had dit keer echter veerkracht getoond en was uiteindelijk de terechte winnaar.

Zaterdag 2 juni krijgt het bekertoernooi voor de Hardenbergers een vervolg. HHC speelt dan als halve finalist een uitwedstrijd tegen Leonidas (bekerwinnaar district West II) of Kozakken Boys (winnaar district Zuid I).

Fluitekruid Ommerschans 
13/5/12, 20:00
Klik op de afbeelding voor een grotere foto.

Maakt fluitekruid geluid?
Planten leven volgens mij in stilte,
lawaai maken ze zeker niet.
Toch typisch dat je dovenetel,
vaak in de buurt van fluitekruid ziet.

Meiboom in Uelsen 
30/4/12, 23:49
UELSEN - In 1987 is de oude traditie in het Duitse grensdorp Uelsen weer opgepakt om een meiboom bij het gemeentehuis te plaatsen. En sindsdien gebeurt dat ieder jaar. Dat plaatsen doet de leden van de vrijwillige brandweer, die op de avond voor de eerste mei met vereende krachten een metershoge paal met slingers en een boompje in de top bij de ingang van het Rathaus zetten. De brandweerlieden doen dat niet in eenzaamheid, want ze worden begeleid door de muzikanten van de Bürgerschützenverein en gadegeslagen door tientallen dorpsgenoten.

Na het plaatsen van de boom vertrekt het gezelschap naar de achterkant van het gemeentehuis, waar een muziekkoepel staat. Het Uelsener Mannenkoor begroet al sinds 1929 zingend de bloeimaand. De koorleden hebben stoelen op het grasveldje bij de muziekkoepel geplaatst, er wordt tussendoor voor gezorgd dat een dienblad met kleine glaasjes rondgaat om de voornamelijk oudere bezoekers warm te houden of in de stemming te brengen, er zijn gastkoren en een Posaunenchor met nog maar één Posaune (trombone). Een uurtje zingen, musiceren en vruchtenjenever van Heydt drinken en de Wonnemonat kan beginnen.

Gemeentehuis Hardenberg in aanbouw 
18/4/12, 23:30

Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Stabat Mater in Ootmarsum 
10/4/12, 22:19
OOTMARSUM - Tussen het uitrijden naar het Springendal om hout voor het paasvuur te halen en de terugkeer met volgeladen karren, kon zaterdag 7 april in Ootmarsum een concert worden bezocht.

In de Nederlands Hervormde kerk concerteerden de gezusters Josefien en Charlotte Stoppelenburg, begeleid door het Camerata Amsterdam o.l.v. de Ootmarsummer van geboorte Jeroen Weierink.

In het eerste deel werd het Stabat Mater van Antonio Vivaldi uitgevoerd, in het tweede deel het Stabat Mater van Giovanni Battista Pergolesi. Dit beroemde werk verklankt het verdriet van Maria tijdens het lijden en de kruisdood van haar zoon.

Pergolesi kreeg in 1736 de opdracht om het Stabat Mater van Alessandro Scarlatti te vervangen, dat tot dan toe elke Goede Vrijdag in Napels was uitgevoerd.

Communicatie 
10/3/12, 22:54
Bord op een oud kantoorpand in Harlingen.

Klik op de afbeelding voor een grotere foto.

650 jaar Hardenberg knallend van start 
4/3/12, 15:19
HARDENBERG – Aan The Voice of Hardenberg hebben ze zich maar niet gewaagd, de ondernemers, ambtenaren en dienstverleners in Noordoost-Overijssel, maar een playbackshow moest wel gaan. Vrijdag 2 maart is als aftrap van de festiviteiten voor 650 jaar Stad Hardenberg met 11 deelnemende groepen een playbackshow gehouden in theater De Voorveghter. Om de nostalgische sfeer van de jaren ’80 te versterken was Henny Huisman als presentator aanwezig en vormden Jacques d’Ancona, Hennie van der Most en Bulletje de juryleden.

De nieuwe gemeentesecretaris als swingend lid van Captain Jack, een kinderarts die de travestietenrol van Queen-zanger Freddy Mercury met graagte op zich nam, de kleinzoon van bandenman Jan Heuver die een hoofdrol vertolkte tijdens De Zuiderzeeballade en bankiers die Paul Turner van The Voice of Holland deden vergeten toen ze hem playbackten.

Hoe gekker de acts waren, hoe vreemder de jury reageerde. Ook Hennie Huisman speelde zijn rol van presentator-entertainer met verve. Gelet op de manier waarop ze waren uitgedost en hoe ze hun act uitvoerden moeten de deelnemers tijdens de voorbereidingen een fantastische tijd hebben gehad. Hun enthousiasme sloeg vanaf het begin over op de volle zaal. Eigenlijk was iedereen winnaar, maar omdat er toch drie bekers uitgereikt moesten worden werd er door de jury een volgorde bepaald met het Röpcke-Zweers ziekenhuis op de eerste plaats, gevolgd door het Alfa-college en het team Heuver.

Nieuw elan voor kunstraad 
15/1/12, 01:02
HARDENBERG – Veertig jaar lang heeft Hardenberg een Programmaraad Beeldende Kunst gehad, die verantwoordelijk was voor kunstuitleen en kunstexposities. Begin dit jaar is de naam veranderd in HardenbergArt, met een nieuw logo waarin naar voren komt dat kunst een hartzaak is en met de nieuwe website www.hardenbergart.nl. Het was tijd voor een wat krachtiger en modernere naam, vonden de leden van de programmaraad. De eerste expositie onder de nieuwe vlag is zaterdag 14 januari geopend door Wim van der Werff, directiesecretaris van catalogussponsor Cogas.

Die expositie is meteen een bijzondere. In de Kunstsuper aan het Wilhelminaplein is werk bijeengebracht van zes pas afgestuurde beeldende kunstenaars. Zij krijgen de expositie aangeboden als winnaars van de tweejaarlijkse prijs Stroomopwaarts, die wordt uitgereikt aan de meest veelbelovende eindexamenkandidaten van kunstopleiding Artez in Zwolle. Dat Zwolle de thuishaven is van de afgestudeerden en Hardenberg de expositieplaats, is terug te vinden in de naam van de tentoonstelling: vanuit Zwolle gezien ligt Hardenberg namelijk stroomopwaarts. Tot 26 februari zijn de tekeningen, bouwwerken, ruimtelijke objecten, animatiefilms en illustraties te zien in de Kunstsuper.

Driekoningenzingen in Emlichheim 
8/1/12, 21:11
Pakjesavond staat op nummer 1 in de Top 100 van Nederlandse tradities, oliebollen eten op 4, beschuit met muisjes op 7 en Driekoningenzingen op 17.

Opmerkelijk, dat laatste, want in Nederland komt die traditie alleen nog voor in bepaalde delen van Noord-Brabant, met Tilburg als ‘hoofdstad’.

Driekoningen (6 januari) is voornamelijk een katholiek feest, hoewel de katholieke kerk het in 1923 als officiële feestdag heeft afgeschaft. In het katholieke Twente is het onbekend, maar net over de grens wordt er volop aandacht aan besteed. Het Driekoningen- of Sterrenzingen in Nederland werd vroeger gebruikt om geld, eten of snoep op te halen. Aan het eind van de middeleeuwen gingen jongeren in groepjes van drie als de koningen Casper, Melchior en Balthasar langs de deuren. Later werd het een bedelpartij voor volwassenen, maar daarop kwam steeds meer kritiek, zodat het vanaf de 19e eeuw weer een kinderfeest werd. Na de Tweede Wereldoorlog werd het doel veranderd in missie- en ontwikkelingswerk. En dat is in Duitsland nog volop te merken.

Jongeren in de basisschoolleeftijd gaan langs de deuren om te zingen, een gebed uit te spreken of een gedicht op te zeggen. En als de mensen dat willen wordt op de deuren of de deurbalk met gewijd krijt de zegen C+B+M geschreven (Christus Mansionem Benedicat, Christus zege dit huis) met daarbij een jaartal. In 2012 is dat 20*C+B+M*12.

Op de foto's zijn kinderen in het Duitse dorp Emlichheim te zien die zondag 8 januari na de hoogmis eropuit werden gestuurd om geld in te zamelen voor het bevorderen van kinderrechten, met als voorbeeldland Nicaragua.

Zie Sternsinger

Midwinterhoorn (2) 
8/1/12, 01:17
VASSE – Van Eerste Advent tot Driekoningen is in Twente, delen van Drenthe, het Duitse grensgebied en enkele plaatsen in de Achterhoek het geluid te horen van de midwinterhoorn.Het houten instrument produceert zes natuurtonen, die echter pas te horen zijn na flink wat oefenen. Vroeger werd het instrument gebruikt om het licht terug te halen en boze geesten te verjagen, maar daar is later een dimensie aan toegevoegd, namelijk het aankondigen van de geboorde van Christus. Ook werd de hoorn ingezet om katholieken te waarschuwen als de protestantse Drost in aantocht was. Ze mochten namelijk geen missen houden. Via de midwinterhoorn waarschuwden de katholieken elkaar, zodat ze op tijd met de dienst konden stoppen.

Om de traditie van het blazen in ere te houden is aanwas van jongeren nodig. Blijkbaar lukt dat aardig, want woensdag 4 januari kwamen 72 jeugdige blazers t/m 18 jaar bijeen bij de molen van Bels in Vasse om te strijden om het Goldn Heurnke en de Jeroen Heideman Trofee. De eerste is voor groepen van 3 of 4 blazers, de tweede voor de beste individuele prestatie. Nadat om 13.30 het startsein was gegeven werden in vlot tempo de tonen over de molenkolk gestrooid. Tegen schemertijd werd de uitslag bekend gemaakt. Winnaar was de buurtschap Reutum, Vasse eindigde op een half puntje als tweede en de derde prijs was voor Enschede. Erwin Olydam uit Goor mag de Jeroen Heideman Trofee voor een jaartje houden. Hij leverde volgens de jury de beste individuele prestatie.

Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Midwinterhoorn (1) 
5/1/12, 11:51
Strijd om het Goaln Heurnke in Vasse op woensdag 4 januari 2012. Een wedstrijd midwinterhoornblazen voor junioren t/m 18 jaar.Schoenzolen in Veldhausen 
31/12/11, 15:03

Klik op de afbeelding voor meer foto's.

De molenvereniging in het Duitse dorpje Veldhausen bij Neuenhaus zwaait traditiegetrouw het oudejaar uit met eten, drinken en lawaai. Dat laatste is de wat oneerbiedige omschrijving van de tonen die de midwinterhoorn- en jachthoornblazers produceren. In de historische windmolen verkoopt men schoenzolen. Geen echte, maar gebakken van meel en een beetje anijs.

Schoosollen heten ze in het Veldhauser dialect, knieperties aan deze kant van de grens. Vlakbij de molen, in de molenaarswoning, de werkplaats van de smid en het bakhuis worden zaken verkocht als stokvis (naar het schijnt een Grafschafter lekkernij die vooral in december wordt gegeten), steenovenbrood, braadworst, leverworst en glühwein.

Bijbels kerstspel in Ootmarsum 
30/12/11, 14:32
OOTMARSUM - Komt allen tezamen, noemden de bedenkers van het tweejaarlijks Bijbels Kerstspel in Ootmarsum hun activiteit op Tweede Kerstdag. En het leek er warempel op dat half Twente daar gehoor aan had gegeven. Keizer Augustus werd bijna geen rust gegund tussen de ontvangsten van de groepen bezoekers door. Hij moest telkens weer vanaf perkament voorlezen wat hen te doen stond, namelijk zich laten inschrijven voor de volkstelling. Dat laatste deden ze trouwens niet, want ze bezochten liever de Saksische stal met Maria, Jozef, een engel en herders, een os en een ezel.
En een echt kindje, nen kleann pork, dat halverwege de dag plaatst maakte voor een andere pasgeborene. Of ze gingen verder naar de smid die spijkers maakte (Spieker Jozef), ze bezochten de oosterse markt waar een slangenbezweerder liet zien dat hij zijn slang bijna op een plastic exemplaar kon doen lijken en uiteindelijk belandden velen in restaurant De Weemhof voor koffie met krentenwegge. In het Openluchtmuseum waren ook al de drie wijzen te zien, die wanhopig het kindeke Jezus zochten. Gelukkig voor hen hebben ze nog tot 6 januari de tijd om de juiste plek te vinden.

Wintermarkt Hardenberg 
17/12/11, 17:02
Zaterdag 17 december stond het centrum van Hardenberg in het teken van de jaarlijkse Wintermarkt, met o.a. een levende kerststal, verkoop van kerstartikelen, knieperties, glühwein, warme chocolademelk en Duitse boterkoek. Bij de Stephanuskerk (de NH-kerk aan de Voorstraat) stond een levende Kerststal, met (uiteraard) ook weer veel eten en drinken te koop.
In de kerk werd opgetreden door de familie Schuurman uit Hardenberg (o.m. viool, gitaar en blokfluit) en organist Herman Boerman.

Op het podium op de Markt zou gospelgroep Samen Op Weg optreden, maar waarschijnlijk vanwege de aanwezigheid van de aangrenzende plastic schaatsbaan werd uitgeweken naar het Klepperplein. Verder waren er optredens van het Hardenbergs Mannenkoor, dweilorkest We bin d’r uut uit Kampen en de Hardenberger muziekvereniging KNA.

De Wintermarkt stond in de agenda van 11.00 tot 18.00 uur, maar zoals zo vaak kwam er pas wat sfeer en drukte vanaf een uur of drie.

Kerstmarkt Uelsen 
6/12/11, 22:44
Rond de kerk, midden in het dorp Uelsen, is zaterdag 3 december voor de 25e keer een kerstmarkt gehouden. De ‘andere kerstmarkt’, zeggen ze in Uelsen, omdat de kraampjes worden bemand door leden van verenigingen en instellingen en niet door commerciële verkopers. De opbrengst is in de meeste gevallen ook niet voor de club of vereniging maar gaat naar een goed doel.

Bijna moest het evenement worden afgeblazen omdat ’s morgens enkele kramen omver waren gewaaid door een sterke, buiige wind maar door de inzet van veel vrijwilligers was alles toch op tijd opgebouwd.

Bij veel kramen konden etenswaren worden gekocht: Duitse Bratwurst, Schoosollen (knieperties in de vorm van een schoenzool) en Reibekuchen (aardappelpannenkoekjes).

Zweeloo 
19/11/11, 11:58
De protestantse kerk van Zweeloo dateert uit de 13e eeuw en staat op een verhoging aan de rand van het dorp. Het is een laat-romaanse zaalkerk met een dakruiter, die in de jaren 1929/1930 grondig is gerestaureerd. De 14e-eeuwse Mariaklok in de dakruiter duidt op een mogelijke wijding van de kerk aan Maria. Het interieur biedt een preekstoel uit 1709 en een doopvont van Bentheimer zandsteen dat even oud is als de kerk zelf.

Vroeger was er geen dorp dat die naam verdiende zonder een smid. In de zes Zweeler dorpen waren er in de vorige eeuw minstens vijf. Anno 2010 is (was?) Masselink nog de enige smederij die dagelijks de deuren opent. Een opvolger is echter niet voor handen. Op 80-jarige leeftijd is Lucas al zestig jaar lang actief als smid. Zijn vaardigheden kregen bekendheid tot in wijde omgeving. Zijn specialiteit is toch wel het maken van hang- en sluitwerk voor oude historische boerderijen en schuren. Hij is één van de weinige smeden die het aloude ambacht nog in al zijn facetten beheerst.

Klooster Ter Apel 
12/11/11, 16:27
Exposities zondag 13 november 20011:
1 - De middeleeuwen van Helmantel
2 - Handschrift, Postincunabelen en Oude Drukken uit de Kruisherencollectie
3 - Wisselende keuze uit de collectie religieuze beelden van Mattie Vinckemöller
4 - Winterreise, een expositie met schilderijen die geinspireerd zijn op liederen van de Duitse componist Schubert.


Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Job Klaasen Lezing 
29/10/11, 14:54

Klik op de afbeelding voor meer foto's.

In de oude weverij Indië van Ten Cate in Almelo is vrijdag 28 oktober de eerste Job Klaasen Lezing gehouden, een initatief van het Twentse weekblad De Roskam. Een verslag van de lezing is hier te vinden.

Zunnebloome 
25/10/11, 17:35
Twee foto's van zonnebloemen genomen op 21 oktober 2011, op twee verschillende akkers in de buurt van het Drentse dorp Witteveen.Zunnebloome, arme wief,
Klungels floddert oew um 't lief.

Zunnebloome, in ’t begin
Stun iej as ne konegin,

Met nen grooten gellen kraans,
In de zunne gollen glaans!

En oew heuf, iej dreugen ’t hooge,
Aaltied ha-j de zunne in 't ooge!

Stengel stewig, blae zoo fleurig,
Hàtte klein en donkerkleurig.

Mar toew grooter wödd'n oew hàtte
Kree-j misschien ook meerder smàtte?

Oewen kraans, hee völ oew vot,
Oewe kroone gung kapot ....

En noew loat iej 't heuf mar hangen,
Zie-j van zörge zoo bevangen?

Hàtte, groot en gries en grof,
Alle moois is van oew of.

Oewe blae, in weer en wind,
Liekt of 't loeder lompen zint.

Zunnebloome, arme wief,
Klungels floddert oew um 't lief.

Zunnebloome, eers verwend,
Armood liên he-j ook ekend.

Mar as riepe is oew zoad,
Zie-j voldoan a-j starvend stoat.

Johanne van Buren, oktober 1927Tubbergen van glas 
1/10/11, 10:51
Als de organisatoren van Glasrijk Tubbergen willen weten of ze goed bezig zijn – kinderen, jongeren en volwassenen uit de gemeente Tubbergen kennis laten maken met glaskunst en het ambacht van glasmaken – moeten ze de leerlingen van een basisschool uit Geesteren maar eens vragen.

Vrijdagmorgen gingen die op de fiets naar Tubbergen voor ‘een rondje glas’. Met als hoogtepunt het optreden van Mark Locock in de tent op het Raadhuisplein. De Engelsman van Hot Marks Glasblazerij uit Orvelte noemt zichzelf glasmaker (“en geen glasblazer, niet zo’n klein oud mannetje met bolle wangen dat de hele dag glas zit te blazen”), maar eigenlijk is hij half-komiek. De manier waarop hij de kinderen vertelde over het maken van glaskunst en het ook liet zien met behulp van een mobiele glasblaasoven was zo indrukwekkend, dat de leerlingen zich het bezoek nog lang zullen herinneren. Voor de volwassenen was er op de 18 andere locaties genoeg om zich aan te vergapen. Aan de kunst, maar ook aan de prijzen, want voor sommige glazen planten (“de schoonheid van de lente in glas gevangen”, wist de samensteller van de catalogus) moest 14.000 euro betaald worden om er eigenaar van te worden.

Het doel van Glasrijk Tubbergen, dat van 28 september t/m 2 oktober de 15e editie beleefde, is echter kijken en niet kopen. Dat laatste is niet verboden, maar daarvoor waren de echte kunstkenners en kunstliefhebbers bij het begin van het evenement naar het Twentse stadje afgereisd. De kijkers waren vooral zaterdag en zondag present. Mooie exposities en mooi terrasweer, voor vele honderden bezoekers was Tubbergen in het eerste oktoberweekend een subliem dagje uit.

Opknappen kanaal begint bij de Hoogenweg 
24/9/11, 13:48
HOOGENWEG – Krijgt de nieuwe brug over het Overijssels kanaal in de Hoogenweg de opening aan de Hardenberger kant of de Duitse kant? Het verhaal gaat namelijk dat de huidige brug, die na de Tweede Wereldoorlog is gebouwd ter vervanging van zijn opgeblazen voorganger, expres de opening aan de kant van de Duitse grens heeft gekregen, zodat je bij nieuwe aanvallen uit het oosten een soort ophaalbrug hebt. Voordeel: je hoeft je eigen brug niet te vernielen en je houdt toch de Duitsers buiten de poort.

De vraag is actueel geworden omdat de huidige brug wordt vervangen. Net zoals de bruggen in Beerzerveld, Kloosterdijk, Bergentheim en de Emtenbroekerdijk. De vervanging is onderdeel van het opknappen van het Overijssels kanaal tussen Almelo en De Haandrik. Dat opknappen bestaat behalve uit het plaatsen van vijf nieuwe, bredere bruggen, uit het verwijderen van 250.000 kubieke meter zand uit de vaarweg omdat het kanaal verdiept wordt van 3,10 meter naar 3,50 meter en uit het verbeteren van twaalf wachtplaatsen. Vanaf 2014 is het kanaal dan geschikt voor schepen met een laadvermogen van 700 ton, “oftewel per schip 35 minder vrachtwagens op de weg”, vertelde gedeputeerde Gerrit Jan Kok. Deze oud-burgemeester van Ommen, sinds dit voorjaar provinciebestuurder, mocht vrijdag 23 september de feestelijke aftrap geven van het project. Dat gebeurde vanaf het partyschip Organza bij de brug in de Hoogenweg, die als eerste aan de beurt is en volgend jaar mei al vervangen moet zijn.

Voor de aanleg van de nieuwe brug in de Hoogenweg wordt het kanaal over een lengte van 200 meter verbreed. Daarnaast is er een grotere ‘kelder' nodig. In de kelder zit het bewegingsmechaniek van de brug en voor het nieuwe mechaniek is meer ruimte nodig. Door deze aanpassingen komt er ongeveer 1000 m3 grond vrij. In eerste instantie leek het erop dat de grond mogelijk vervuild was. Uit aanvullend onderzoek is gebleken dat de grond helemaal schoon is en zonder problemen afgevoerd kan worden. Daarnaast is er ook onderzoek gedaan naar het asfalt en de fundering. Ook hier zijn geen vervuilende stoffen aangetroffen.

Terugkomend op de aanleg van de brug: volgens de tekening wordt de opening aan de Duitse kant gemaakt. Maar dat is waarschijnlijk meer om pragmatische dan historische redenen.


Klik op de foto voor meer afbeeldingen.

Stanley ziet Abraham 
19/9/11, 21:15
Scoutinggroep Stanley uit Hardenberg heeft zaterdag 17 september met een reünie het 50-jarig bestaan gevierd. Dat gebeurde op de plek waar de eerste blokhut was gebouwd, in het gemeentebos aan de Ommerweg.

Eigenlijk was de reünie het slot van een herdenkingsjaar. In oktober 1960 heeft Henk Stoel de padvindersgroep in Hardenberg opgericht, die in maart 1961 bij de Rheezerbelten officieel is geïnstalleerd. En dus kon zowel in 2010 als 2011 feest worden gevierd door de Stanleygroep, die al lang geen padvinderij meer heet maar sinds 1973 net als alle andere groepen in Nederland scouting wordt genoemd. Henk Stoel, de eerste hopman, was zaterdag volop aanwezig tijdens de reünie. Je zag er trouwens veel Hardenbergers en oud-Hardenbergers uit de oertijd van de padvinderij: Luuk Greven, Henk Teunis, de gebroeders Hoving, De Weerd en Nieborg, om er enkelen te noemen.

De start van de reüniebijeenkomst was een openingsritueel zoals dat tientallen jaren geleden plaatsvond: het hijsen van de vlag door de oud-leden Joop Hoving en Wim Nieborg onder leiding van voormalig hopman Stoel. Hierna spraken voorzitter Harm Herbert en wethouder René de Vent de tientallen aanwezigen toe. Het programma werd vervolgd met opdrachten, spellen, sketches en een barbecue waarna de reünie werd afgesloten met een ouderwetse kampvuuravond.
Vorige Volgende